Zonnepanelen, windmolens, warmtepompen, van het gas af: je wordt ermee doodgegooid”, vertelt Tineke. “Ik was al dat duurzaamheidsnieuws behoorlijk beu. Omdat ik huur, kán ik mijn huis niet op die manier verduurzamen.” Voor Tineke hing ‘duurzaam leven’ ook heel erg samen met ‘duurzaam wonen’. En als dat niet écht lukt, wat kun je dan wel?
De impact van de consument
De omschakeling kwam toen Tineke het boek ‘De verborgen impact’ las van Babette Porcelijn. “Dit superleesbare boekje hielp mij om mijn ogen beetje bij beetje te openen. Al lezende ontdekte ik wat ik zelf kan doen om mijn leefomgeving te verbeteren.” Babette’s boek gaat namelijk uit van de impact van consumenten. Tineke: “De grootste invloed op het milieu van onze consumptiegoederen wordt bepaald door onze verborgen impact. Denk daarbij aan de grondstoffen, de productie, het vervoer. We zijn ons over het algemeen wél bewust van onze directe impact, zoals de CO2-uitstoot van onze auto’s. Maar juist die verborgen impact, daar valt de grootste winst te behalen.”
Biefstuk uit Argentinië en aardbeien met Kerst
“Eerst dacht ik ‘alles wat ik doe, is als een druppel op een gloeiende plaat’. Maar héél veel druppels bij elkaar vormen wel een straal die die gloeiende plaat tóch afkoelt.” En die druppels zijn makkelijker te realiseren dan je denkt. Dat begint al met onze dagelijkse boodschappen, vertelt Tineke: “Vraag het je maar eens af: moet je biefstuk nu werkelijk uit Argentinië komen, of is die van eigen bodem eigenlijk net zo lekker? En waarom zou je sperziebonen uit Angola eten? We hebben hier in Nederland volop lekkere seizoensgroenten. En aardbeien met Kerst? Ze heten niet voor niks zomerkoninkjes!”