Vele druppels op een gloeiende plaat

Tineke Alsemgeest is een van de eerste 6 ‘afgestudeerden’ van ons ambassadeursprogramma Duurzaamheid. In dit programma leren huurders van duurzaamheidsexpert Babette Porcelijn hoe zij op een leuke manier duurzame initiatieven kunnen ontplooien in hun wijk. Maar Tineke was zeker niet altijd ‘van de duurzaamheid’. 

Zonnepanelen, windmolens, warmtepompen, van het gas af: je wordt ermee doodgegooid”, vertelt Tineke. “Ik was al dat duurzaamheidsnieuws behoorlijk beu. Omdat ik huur, kán ik mijn huis niet op die manier verduurzamen.” Voor Tineke hing ‘duurzaam leven’ ook heel erg samen met ‘duurzaam wonen’. En als dat niet écht lukt, wat kun je dan wel?

De impact van de consument

De omschakeling kwam toen Tineke het boek ‘De verborgen impact’ las van Babette Porcelijn. “Dit superleesbare boekje hielp mij om mijn ogen beetje bij beetje te openen. Al lezende ontdekte ik wat ik zelf kan doen om mijn leefomgeving te verbeteren.” Babette’s boek gaat namelijk uit van de impact van consumenten. Tineke: “De grootste invloed op het milieu van onze consumptiegoederen wordt bepaald door onze verborgen impact. Denk daarbij aan de grondstoffen, de productie, het vervoer. We zijn ons over het algemeen wél bewust van onze directe impact, zoals de CO2-uitstoot van onze auto’s. Maar juist die verborgen impact, daar valt de grootste winst te behalen.”

Biefstuk uit Argentinië en aardbeien met Kerst

“Eerst dacht ik ‘alles wat ik doe, is als een druppel op een gloeiende plaat’. Maar héél veel druppels bij elkaar vormen wel een straal die die gloeiende plaat tóch afkoelt.” En die druppels zijn makkelijker te realiseren dan je denkt. Dat begint al met onze dagelijkse boodschappen, vertelt Tineke: “Vraag het je maar eens af: moet je biefstuk nu werkelijk uit Argentinië komen, of is die van eigen bodem eigenlijk net zo lekker? En waarom zou je sperziebonen uit Angola eten? We hebben hier in Nederland volop lekkere seizoensgroenten. En aardbeien met Kerst? Ze heten niet voor niks zomerkoninkjes!”

Kleine stapjes leiden tot grote sprongen

Ook op andere fronten zorgen kleine aanpassingen voor een groot resultaat. “Een minuutje korter douchen scheelt op jaarbasis al snel honderden liters. Moet ik écht met de auto of kan ik ook op de fiets of met het openbaar vervoer? En heb ik nu een nieuwe laptop nodig, of kan de oude nog wel een jaartje mee? Dit soort bewuste keuzes helpen je om geld te besparen, en zorgen ervoor dat je bijna onbewust meehelpt aan het verbeteren van het milieu. En dit is nog maar een kleine greep uit de vele kleine stapjes die we ieder kunnen zetten om samen een grote sprong te maken!”

Duurzaamheids-ambassadeursprogramma

Als kersverse duurzaamheidsambassadeur wil Tineke haar buren, vrienden en familie helpen om ook slim te verduurzamen. “Dat begint al thuis, bij mijn man. Die heb ik laten zien hoe lekker vegetarisch eten wel niet kan zijn”, lacht Tineke. “Maar ik heb vooral zin om anderen te helpen met hun duurzame initiatieven. Zoals een opruimactie in de wijk, een spullenruilbeurs of een duurzame kookclub.”

Doe ook mee!

Wij stimuleren en ondersteunen bewoners die willen bijdragen aan het verduurzamen van hun wijk. Dat doen we met ons ambassadeursprogramma, ook in samenwerking met Babette Porcelijn en de SHW. Ook duurzaamheidsambassadeur worden? De tweedaagse training is helemaal gratis voor huurders van Wooninc. Opgeven kan via duurzaam@wooninc.nl.