Tegen het einde van het jaar maken gemeentes, woningcorporaties en huurdersorganisaties samen prestatieafspraken. In deze huisvestingsplannen voor het nieuwe jaar richt elke corporatie zich op zijn grote kracht. Als dé seniorenhuisvester blijft Wooninc. zich focussen op senioren. Een gesprek met de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu over wonen voor senioren, nu en in de toekomst.

Yasin Torunoglu, Wethouder Eindhoven

“De meeste senioren verhuizen pas na een grote levensgebeurtenis. Als hun partner overlijdt, bijvoorbeeld, of als ze ziek worden. Na zoiets ingrijpends is het heel moeilijk om die stap te zetten: ze zijn minder vitaal of staan emotioneel onder druk. Het is daarom belangrijk dat ze al eerder nadenken over hun woonsituatie. Is deze toekomstproof, of is het juist verstandig om te verhuizen? Het zou goed zijn als meer ‘jonge senioren’ zich hiervan bewust zijn. Daarin speelt Wooninc. een belangrijke rol”, vertelt de wethouder.

“Vaak vinden senioren het eng om uit hun buurt te verhuizen”

Betaalbaar en vertrouwd

In zijn werk komt Torunoglu schrijnende situaties tegen. “Bijvoorbeeld senioren die in hun rijtjeshuis blijven zitten, maar door gezondheidsproblemen niet meer de trap op kunnen om boven te douchen. Ze leven alleen nog op de begane grond. Een passende woning zou beter zijn, maar vaak is de binding met hun wijk erg groot en vinden ze het eng om uit hun buurt te verhuizen. Daar moet je oog voor hebben. Samen met woningcorporaties kijken we op wijkniveau welke woonbehoeften senioren hebben: in de buurt, betaalbaar en met de juiste zorg.”

Geef senioren de keuze

Torunoglu vindt het belangrijk dat mensen een keuze hebben hoe ze wonen. “Tussen leeftijdsgenoten of juist in een buurt met verschillende mensen en andere levensstijlen? Wooninc. heeft complexen waar senioren heel prettig bij elkaar wonen, maar ze biedt ook de mogelijkheid van Flexwonen: een mix van oud en jong.

Dat kan goed werken. Ik herinner me een verhaal van een 80-jarige vrouw die via Flexwonen in contact kwam met een jonge man. Hij had liefdesverdriet en vond bij haar een schouder om op te huilen. Zij vond iemand die voor haar boodschappen deed. Bovendien was ze opgelucht dat ze niet alleen maar tussen ouderen woonde. Een fantastische combinatie.”

“Een deel van de ouderen is erg op zichzelf aangewezen”

Zorg in de buurt

Hoe langer senioren zelfstandig thuis blijven wonen, hoe meer behoefte er is aan zorg in de buurt. “Een deel van de ouderen is erg op zichzelf aangewezen. Wat mij betreft kan dat ook anders. Mijn vrouw en ik hebben ons huis zo ingericht dat wij naar boven kunnen verkassen en onze ouders, mocht dat nodig zijn, bij ons beneden kunnen wonen. Meer zorgen voor elkaar vind ik belangrijk”, zegt Torunoglu.

Zilveren kracht van senioren

Een mooi initiatief vindt de wethouder het project ZorgSamenbuurt in Prinsejagt, waarbij buurtgenoten elkaar helpen. “En dat zijn echt niet alleen jongeren die voor ouderen zorgen. Gelukkig zijn er genoeg vitale senioren die juist een ‘zilveren kracht’ zijn voor de wijk, omdat ze veel vrijwilligerswerk doen. Wat mij opvalt, is dat ouderen over het algemeen volop zin in het leven hebben. Het is daarom zo belangrijk om hen te blijven inspireren het leven vast te pakken en te vieren. Stop ze niet ergens geïsoleerd weg, maar houd ze juist middenin de samenleving, het liefst in hun eigen buurt waar ze zich het prettigst voelen.”

Nieuwsgierig naar de prestatieafspraken voor 2019? Je vindt ze terug op onze website.