Ertoe doen, meedoen én zelf doen

Zes mensen met verschillende achtergronden komen elke woensdagmiddag samen in de keuken van de Cees van Liendenflat in Woensel. Van de boodschappen die ze zelf halen, maken ze gerechten uit verschillende werelddelen om hier samen van te genieten. Ze proeven letterlijk van elkaars cultuur en leren elkaar zo beter kennen.

Grenzeloos koken, zo heet deze wekelijkse culinaire ontmoeting tussen bewoners van de Cees van Liendenflat en omwonenden uit de wijk. De eerste editie was half februari met als achterliggende gedachte: koken en eten verbindt mensen, ongeacht cultuur, taal of afkomst.

Voor en door bewoners

Het is slechts één voorbeeld van de vele activiteiten op onze seniorengebouwen van WoonincPlusVitalis Extra. Een leuk weetje: het zijn veelal de bewoners zelf die deze evenementen bedenken en organiseren. Actieve 55-plussers die met hulp van andere vrijwilligers uiteenlopende activiteiten houden.

Commissies

Die bewoners bundelen zich steeds vaker tot een activiteitencommissie voor hun gebouw, officieel vastgelegd als stichting of vereniging. Ze hebben een eigen budget (door opbrengsten uit activiteiten en/of subsidie) waarmee ze evenementen organiseren voor medebewoners en buurtgenoten. Allemaal met het idee: mensen samenbrengen en de sfeer in het seniorengebouw en de wijk verbeteren.

'Een mooie ontwikkeling dankzij de inzet van Vitalis welzijnscoaches'

Dankzij onze samenwerking met Vitalis ontstond het idee om voor de begeleiding welzijnscoaches in het leven te roepen. Zij gaan in gesprek met bewoners en vrijwilligers om te peilen wat er leeft en waar behoefte aan is. Ze brengen mensen bij elkaar, werven actieve bewoners voor het organiseren van activiteiten en bieden ondersteuning. Dit alles onder het motto: Ertoe doen, meedoen én zelf doen.

Succes

En deze aanpak werpt zijn vruchten af. De pilot bij de WooninPlusVitalis locatie Jean Sibelius in Gestel was in 2017 al een groot succes en sinds het begin van 2018 is het project ook uitgebreid naar andere locaties.

Het resultaat? Veel leuke activiteiten voor bewoners en de wijk. Met incidentele  evenementen zoals een rommelmarkt en onlangs nog een Valentijnlunch voor 50 mensen. Maar ook met wekelijkse activiteiten als soeplunches, samen friet eten, dans- en zangmiddagen en creatieve bijeenkomsten.