Vanuit het Duurzaamheidspact onderzoeken wij – samen met de andere Eindhovense corporaties en de gemeente Eindhoven – hoe we nog meer circulair kunnen werken. Geïnspireerd door die ambitie keek opzichter Pascal van de Meulengraaf hoe hij circulariteit in zijn aandachtsgebied kan toepassen, en startte hij samen met Keller Keukens een pilot om onze oude keukens circulair te vervangen.

Pascal vertelt: “Keller Keukens is onze vaste keukenleverancier. Zij hebben net als wij grote ambities op het vlak van duurzaamheid. Zo is hun productieproces volledig CO2-neutraal en voldoen ze aan de belangrijkste ISO-normen op het gebied van duurzaamheid. Toen ik met ze in gesprek ging over circulaire keukenvervanging, bleek dat zij hier al volop ideeën voor hebben.”

 

Van oude keuken naar nieuwe grondstof

Het spaanplaat van oude keukenkastjes is eenvoudig te hergebruiken voor nieuwe keukenkastjes. Keller Keukens ontwikkelde een concept om dat hergebruik te faciliteren. “Keller Keukens zorgt voor een container op de bouwplaats”, legt Pascal uit. “Onze aannemers demonteren de keuken en stapelen de losse onderdelen in de container. Keller Keukens laat de container afvoeren door een bedrijf dat nieuwe grondstof maakt van het oude spaanplaat. Die grondstof leveren ze aan hun grootste spaanplaatproducent, zodat de oude keukens ook echt in hun productieproces terugkeren.”

Samenwerken met aannemers

Circulair onderhoud vraagt om een omschakeling, ook bij onze aannemers. Pascal: “Wij hebben drie aannemers voor keukenonderhoud, BanBouw, Caspar de Haan en Bullens Bouwbedrijf. Zij werken gelukkig graag mee. Logisch ook, want het scheelt hen ook werk en kosten als ze geen sloopafval meer hoeven af te voeren.” Daarbij was dit een mooie aanleiding om ons keukenonderhoud verder te standaardiseren. “Nu leveren alle drie de aannemers tegenwoordig keukens uit dezelfde serie. Dat maakt alles een stuk eenduidiger.”

 

Kleinschalige pilot

We testen het circulaire keukenproces nu eerst op kleine schaal, vertelt Pascal. “Onze pilot richt zich op individuele keukens die aan vervanging toe zijn. Dus bijvoorbeeld een of twee keukens in een woongebouw, in plaats van meteen alle woningen in een wijk of complex.” Deze pilot is volgens Pascal de perfecte test voor dat soort groot onderhoud. “Als alles naar wens verloopt, dan is ons keukenproces bij groot onderhoud straks ook circulair. Daar heb ik alle vertrouwen in!”