Het was een van de meest omvangrijke projecten van het afgelopen jaar: groot onderhoud De Horst. Dit seniorencomplex in Woensel-Zuid voldeed niet meer aan de maatstaven van deze tijd en is flink onder handen genomen. De aannemer heeft inmiddels het grootste deel afgerond en verwacht eind maart volledig klaar te zijn.

Ga er maar aan staan; alle 169 woningen van seniorencomplex De Horst voorzien van een nieuwe keuken, badkamer, radiatoren, vensterbanken en kozijnen. Deze werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Groot bijkomend voordeel is dat alle woningen verduurzaamd zijn en nu energielabel A hebben.

Laatste loodjes

Momenteel is de aannemer nog bezig met het isoleren van het dak, het aanbrengen van nieuwe zonneschermen en ten slotte het vervangen van alle balkonhekwerken door mooie glaselementen. Deze worden voorzien van een bijzondere print die gerelateerd is aan Philips.

Daarnaast wordt de laatste hand gelegd aan de twee vernieuwde psychogeriatrische afdelingen (gesloten afdeling voor ouderen met dementie).

“Tijdelijk verhuizen valt niet mee op hogere leeftijd”

Toestanden

Dit voorjaar zijn de grootschalige werkzaamheden gestart en dat had natuurlijk de nodige impact op de oudere zorgbehoevende bewoners van De Horst. 

Ze kozen er allemaal voor om tijdens de verbouwing in een wisselwoning te verblijven. Desalniettemin viel het niet mee om op hogere leeftijd tijdelijk te verhuizen. Of om met de woorden van Jos Beckers te spreken: “De gemiddelde leeftijd hier is 85 jaar, de mensen hoeven al die herrie en toestanden niet meer zo”. 

Jos Beckers woont zelf ook in De Horst en behartigt de belangen van alle bewoners van dit seniorencomplex. “De meeste mensen zijn niet gewend om voor zichzelf op te komen; ik doe dat graag voor ze”, verklaart hij.

Afspraken

Jos hield de afgelopen maanden nauwlettend in de gaten of de gemaakte afspraken rondom de verbouwing daadwerkelijk gerespecteerd werden. Geen hak- en breekwerk voor 10.00 uur, bijvoorbeeld. Was dat toch het geval, dan stond Jos er als eerste bij. 

Verder richtte Jos een plek in waar mensen in alle rust met elkaar een kopje koffie konden drinken.

“Jos Beckers: de op een na meest betrokken bewoner van Nederland”

Jos doet in het dagelijks leven nog veel meer voor zijn medebewoners. Zo verzorgt hij twee keer per week een ontbijt, bezorgt kant- en klaarmaaltijden bij de mensen thuis en is eens in de week te vinden in de keuken van het restaurant om een lekkere maaltijd te maken.

In de prijzen

Voor Wooninc. was dit genoeg reden om Jos te nomineren voor de landelijke titel ‘Meest betrokken bewoner van 2018’. Deze verkiezing is een initiatief van Renda, het kennisnetwerk voor professionals in de sociale woningbouw. Jos behaalde uiteindelijk een eervolle 2e plek.

Jos Beckers