Winkelcentrum De Wielewaal

Winkelcentrum De Wielewaal in Geldrop staat bijna leeg in het kader van verkoop. Voor de veiligheid zijn alle ramen en deuren afgesloten met houten platen. Inmiddels ogen de dichtgetimmerde ramen en deuren van het winkelcentrum vriendelijk en kleurrijk. Dit is het resultaat van een mooie invulling van een stageopdracht van het Strabrecht College, met als doel een verbetering van de woonomgeving. Een positieve ontwikkeling voor omwonenden.

Aan onze oproep – eerder dit jaar – om ideeën aan te dragen om de leefbaarheid rondom De Wielewaal te verbeteren, heeft een aantal omwonenden gehoor gegeven. Een kunstwerk van graffiti kwam vaak als idee naar voren. Hoe mooi kan het zijn dat het Strabrecht College op zoek was naar een stage-invulling in het kader van een internationale uitwisseling met een Portugese school en meteen dacht aan het opvrolijken van De Wielewaal. Dit sloot perfect op elkaar aan!

In overleg met de gemeente en Wooninc. maakten de scholieren van de Geldropse middelbare school, samen met kunstenaar Emil van der Wijst, een ontwerp voor een muurschildering. Vervolgens brachten zij samen de muurschildering aan op De Wielewaal. Wooninc. heeft haar steentje bijgedragen aan dit project door het beschikbaar stellen van budget, het gebouw en het verzorgen van een lunch in de ontmoetingsruimte van Magdalenahof; een woongebouw voor senioren van Wooninc. dat tegenover De Wielewaal ligt.

Muurschildering in overleg met omwonenden

Leny van Beek is woonconsulent bij Wooninc. en komt regelmatig in Geldrop. Zij vertelt dat de scholieren voor het ontwerp onderzoek hebben gedaan in de buurt, ook door in gesprek te gaan met omwonenden. Hun bevindingen en de wensen van de bewoners zijn door de leerlingen en kunstenaar van der Wijst meegenomen in het ontwerp. Een voorbeeld is de afbeelding van de Magdalenakerk die in het ontwerp verwerkt is. “Het is extra leuk voor de bewoners van Magdalenahof dat ze nu uitkijken op de voormalige Magdalenakerk”, zegt Leny.

De muurschildering maakt de omgeving mooier en daardoor vooral leefbaarder. Door co-creatie met omwonenden is dit doel bereikt.

Wooninc. verkoopt aan Lidl

De grond van het winkelcentrum is verkocht aan supermarktketen Lidl. Afgesproken is dat Wooninc. het oude winkelcentrum afbreekt. Lidl heeft plannen voor een nieuwe supermarkt. Een bestemming waar omwonenden blij mee zijn.