Primeur in Nederland:
De All Electric-Woonwagenwoning

We bouwen tegenwoordig alleen maar gasloos. Dat geldt dus ook voor nieuwe woonwagenwoningen. Een duurzaam voornemen met één grote uitdaging: volledig elektrische woonwagenwoningenbestaan nog niet. Dan ontwikkelen we er toch zelf een, dachten we bij Wooninc.

“Een woonwagenwoning is lastig te isoleren, omdat de afmetingen beperkt zijn”, vertelt Jos Rooymans, vastgoedadviseur bij Wooninc. “Standaard woonwagenwoningen hebben vaak dunnere wanden en het is een ‘vrijstaand huis’.” En een minder goed geïsoleerde woonwagenwoning elektrisch verwarmen? Daarmee jaag je de bewoners enorm op kosten. “Wij willen er juist voor zorgen dat de energierekening omlaag gaat, zodat onze huurders onderaan de streep minder vaste lasten hebben.”

Een heel nieuw woonwagenwoningconcept

Jos ontdekte dat er geen partijen zijn die een volledig elektrische woonwagenwoning aanbieden. “Dat betekende dat we – binnen de bestaande principes – een heel nieuw woonwagenwoningconcept moesten ontwikkelden. Dus zochten we een partner die uitdaging met ons aandurfde.” Ook dat bleek een hele opgaaf. “We hadden dan ook flink wat eisen”, vertelt Jos. “We wilden een optimaal geïsoleerde woonwagenwoning, die lang meegaat, eenvoudig en snel te bouwen is en waarvan de productiekosten binnen de perken blijven.”

 

Samen innoveren met BanBouw

Na een aantal gesprekken kwam Wooninc. uit bij BanBouw. “Zij zijn een vertrouwde partner en werkten al eerder met ons samen aan de ontwikkeling van woonwagenwoningen. Bovendien gaan ze een uitdaging niet uit de weg.” Kortom: de perfecte innovatiepartner.

 

“In april 2018 gingen we aan de slag om het concept voor de all electric-woonwagenwoning te ontwikkelen. En nu – iets minder dan een jaar later – is de eerste woonwagenwoning bijna klaar voor gebruik.” Gijs van Doorn, directeur Bouw bij BanBouw, is erg enthousiast over de toepassing van all electric. “Bij BanBouw staan we open voor innovaties, zeker als die aansluiten bij onze groene denkwijze. All electric is een perfect middel voor duurzame, toekomstbestendige woningen die veel wooncomfort bieden. Gelukkig zitten we ook hiermee met Wooninc. op één lijn, zodat we deze woningen samen kunnen realiseren.”

Korte doorlooptijd

Jos is trots op het ontwerp: “De nieuwe woonwagenwoning is goed geïsoleerd en volledig elektrisch. Dankzij de zonnepanelen op het dak, is de stroom ook nog eens duurzaam.” Meer wooncomfort en lagere energielasten, dus. Daarnaast is de elektrische woonwagen ook snel te produceren. Jos: “BanBouw gebruikt duurzame prefabonderdelen, waardoor de productie efficiënt en snel is. Binnen 15 weken staat er een nieuwe woonwagenwoning.”

Pilot in Tongelre

De eerste elektrische woonwagenwoning is in juni opgeleverd en staat op het Orgelplein in Tongelre. “Als de pilot een succes is, gaan we dit model ook op andere locaties gebruiken. Bijvoorbeeld om verouderde woonwagens te vervangen, of nieuwe woonwagenwoningen te plaatsen.” Inmiddels heeft Jos ook al telefoontjes gehad van andere corporaties die soortgelijke duurzaamheidsuitdagingen hebben. “Die helpen wij graag op weg. Wij vinden het alleen maar mooi dat ons idee ook andere corporaties kan helpen om te verduurzamen.”