Eind goed al goed voor prestigieus Picuskade

Op de betonnen fundering werd op 15 mei de officiële start van de bouw van project Picuskade in Eindhoven ingeluid. Een prestigieus project aan het Eindhovens Kanaal waar Wooninc. straks 85 studio’s en 18 tweekamerappartementen verhuurt. Voor de toekomstige bewoners komt daarmee exclusief wonen op loopafstand van de stad binnen handbereik.

De fraaie woontoren van twaalf verdiepingen aan het Eindhovens Kanaal is de blikvanger van het project op het voormalig NRE-terrein. Evengoed aansprekend is de diversiteit van de 248 woningen die er in totaal worden gebouwd. Die zijn duur  en goedkoop, groot en klein. Straks wonen er jongeren en ouderen, kopers en huurders, studenten en gezinnen.

Angela Pijnenburg, directeur-bestuurder van Wooninc. is dan ook niet verbaasd dat er veel interesse is voor het project. “Het formele verhuurproces is nog niet begonnen, maar via social media krijgen we veel enthousiaste reacties”, zegt ze. “De bekendheid van Picuskade is groot.” De officiële start van de bouw op 15 mei betekende het definitieve einde van voorbereiding die meer dan tien jaar geleden begon toen de eerste plannen werden gemaakt en goedgekeurd.

Na de nodige vertragingen begonnen in oktober 2017 de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het project. De oplevering is voorzien tegen de zomer van volgend jaar. “Door alle procedures kent de ontwikkeling een lange aanloop”, zegt Pijnenburg, “maar Wooninc. is de initiatiefnemer van het project. We hebben onze rol van opdrachtgever naar alle betrokken partijen met enthousiasme vervuld.”

Pijnenburg noemt de officiële starthandeling dan ook een ‘mooi moment’ voor Wooninc. en alle bij het project betrokken partijen. “Een moment van bevestiging en vertrouwen naar elkaar nadat het geduld op de proef is gesteld. Mede door de prettige en constructieve samenwerking.”

Spil was altijd het DAF Museum, dat op de begane grond van de woontoren nu de sinds jaren gewenste uitbreiding krijgt. Het bestuur bracht een deel van zijn eigen grond in om Picuskade te kunnen realiseren en bleef altijd constructief meedenken om geschillen met de bewoners en andere problemen op te lossen.

Pijnenburg: “Het DAF Museum is als samenwerkingspartner de sleutel van het project geweest. Een groot deel van het museum is een industriële hal en die paste niet goed in de woonomgeving. Door het ombouwen van die hal en het uitbreiden van het museum aan de kanaalzijde ontstond de mogelijkheid een plangebied te creëren met een hoge woonkwaliteit. Dat maakt deze locatie straks zo bijzonder.”

Er is grote tevredenheid over de aanwinst Picuskade. Het zorgt voor een indrukwekkend en mooi nieuw straatbeeld bij wat eens verouderd bedrijventerrein was. En dat nota bene in een aantrekkelijk deel van de stad, want dicht bij het centrum en toch in een relatief rustige omgeving. “De ruimtelijke barrière tussen het centrum van de stad, het villapark en stadsdeel Tongelre verdwijnt nu. We verwachten dat de ontwikkeling in de toekomst een woonlocatie zal worden met een eigen identiteit, herkenbaar binnen de stad Eindhoven.”