Ellen Swalen in haar tiny house

Ellen heeft haar huisje heel modern en sfeervol ingericht in natuurlijke kleuren en materialen. Haar inrichting kan zo gefotografeerd worden voor een woonblad. Ze werkt als grafisch ontwerper bij een reclamebureau dus het is niet zo gek dat ze daar zo’n goed gevoel voor heeft. Heel open en enthousiast geeft ze een rondleiding.

“Vorige week dinsdag heb ik de sleutel gekregen” vertelt Ellen blij terwijl ze haar huisje laat zien. “Tot die dag woonde ik nog thuis, bij mijn ouders. M’n zus woont dichtbij. Ze is een goede vriendin en krijgt dit jaar haar eerste kindje. Mijn ouders en broer wonen ook in Veldhoven en ik heb hier heel veel vriendinnen.

Ik zocht al 1,5 jaar naar een woning in Veldhoven, omdat ik hier ben geboren en getogen en het fijn vind om in deze plaats te blijven wonen. Al zes jaar stond ik ingeschreven. Er waren iedere keer heel veel aanmeldingen. Ik had de hoop al opgegeven, want ik kwam er niet doorheen. Toen ben ik gaan rondvragen bij vrienden en connecties, via via, om te kijken of er iemand was die iets wist. Zo kwam ik ook bij dit project uit.

Thuis

Dit project was nog heel pril, maar ik kon me alvast inschrijven. Ineens kreeg ik een belletje en werd ik uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Door mijn sociale binding met Veldhoven stond ik hoog op de lijst. Alles viel op zijn plek. Spannend! Ik wilde deze stap heel graag maken. Mijn oma van 89 jaar woont om de hoek. Ze is nog fit en goed bij de tijd en vindt dit zo geweldig, nu maakt ze geregeld met haar rollator een rondje langs mijn huis. Ik wandelde hier vroeger met haar hondje.

‘Tiny house’?

Nadat ik te horen had gekregen dat ik hier kon komen wonen, ben ik me in de woning gaan verdiepen: wat is een ‘tiny house’? Heijmans had deze huisjes al eerder gebouwd en ik vond ze leuk. Echt iets voor mij. Mijn vader heeft thuis alles op schaal ingetekend om te kijken of mijn meubels zouden passen. Ook heeft hij praktische dingen gemaakt zoals plankjes in de keuken en fijne kledingrekken in de slaapkamer. Ik heb heel betrokken ouders die me goed hebben geholpen om het huis uit te gaan en hier te gaan wonen. Het is een klein vrijstaand huisje! Door mijn eigen spulletjes voelde ik mij er al snel thuis.

Het is heel praktisch ingericht, met verwarming aan de muur en het plafond en ik vind het heel ruim door de vide en hoge ramen. Binnen drie dagen hadden we hier alles ingericht. Samen met mijn vader heb ik twee platen gekocht bij de Praxis, daar behang op geplakt, de zijkanten geverfd en ze met haakjes vastgemaakt aan de houten wanden.

Positief

Ik heb een huurcontract voor twee jaar. Wooninc. is niet verplicht me iets nieuws aan te bieden, maar in twee jaar kan er veel veranderen en ik kan nu vooruit. Dat ik deze stap heb gezet geeft een heel fijn gevoel. Ik heb al met enkele buren kennis gemaakt. Er komt nog een erfafscheiding, bergruimte en een fietsenstalling. Ik vind het er nu al heel verzorgd uitzien. Wooninc. heeft het goed aangepakt. Ik ben alleen maar positief. Nu lekker genieten!”