Sociale initiatieven bij flexwonen

Flexwonen, het woord zegt het al: flexibiliteit staat centraal. In woonvorm, woonduur en de verscheidenheid aan bewoners. Onze ervaring leert: rondom flexwonen ontstaan vaak mooie initiatieven. Sociale projecten, gezellige bijeenkomsten of wat terugdoen voor een ander. Zo ook in ons woongebouw Kortonjo in Eindhoven.

Tijdelijk wonen voor mensen die het nodig hebben

Flexwonen is een flexibele vorm van wonen voor verschillende doelgroepen die met spoed een woning nodig hebben. Denk aan arbeidsmigranten, jongeren, gescheiden mensen met urgentie of statushouders. Flexwonen is tijdelijk: bewoners krijgen een huurcontract van maximaal 2 jaar.

Van verpleeghuis tot flexwonen-gebouw

Het flexwonen concept wordt vaak toegepast in ruimtes die voorheen een andere bestemming hadden. Ruimtes krijgen zo een nieuwe (tijdelijke) bestemming. Wooninc. heeft naast Kortonjo, verschillende woongebouwen die volledig worden verhuurd volgens het flexwonen concept, waaronder Genderhof (Eindhoven) en Josephinehof (Geldrop). De vijf verdiepingen tellende laagbouw van Kortonjo is getransformeerd van kantoorgebouw tot studio’s. Kortonjo wordt op dit moment verhuurd aan 58 mensen, van studenten van de TU/e en Fontys tot expats en topsporters.

Sociaal betrokken

Bij flexwonen staat sociale betrokkenheid vaak hoog in het vaandel. Sandra van Lierop, medewerker flexwonen bij Wooninc.: “Flexwoningen zijn gewild, we hebben 765 reacties gekregen op één advertentie. Logisch ook, want het is een uitkomst voor mensen die met spoed een (zeer) betaalbare woning nodig hebben. Daarom verwachten we er ook wat voor terug.

De wederkerigheid zit hem bij dit complex in iets voor een ander terugdoen. Hier zijn dat senioren die in het aangrenzende gebouw wonen. Velen zijn alleen en vinden de wandeling naar de ontmoetingsruimte vaak al te ver. We zochten vrijwilligers die af en toe iemand ophalen om samen een kopje koffie te drinken in de ‘soos’.”

Talenten worden ingezet

Toen de huurders hierop werden aangesproken, kwamen de ideeën al snel. Muziek maken, yogales, honden uitlaten, een workshop schilderen of zelfs speeddaten. Sandra: “Er wonen hier zoveel mensen met een talent, dat het plan al snel veel groter werd dan af en toe een kopje koffie drinken met een oudere. Zo mooi om te zien dat bijna iedereen meedoet. Als je iets kunt doen wat bij je past, dan merk je dat iedereen graag wat voor een ander doet.”

Voor iedereen een mooi project

Een van die bewoners is Miriam Sanders. Na een relatiebreuk huurt ze hier tijdelijk een studio.

“We willen het graag laagdrempelig houden. Voor vrijwilligers én voor de ouderen. We dringen ons niet op, maar gaan activiteiten organiseren waarbij iedereen kan aansluiten als hij of zij dat wil. Hiervoor hebben we een Facebookgroep gemaakt voor alle huurders. Daar kan iedereen ideeën kwijt en kunnen we de uren verdelen. Daarnaast is het ook een fijn platform om elkaar beter te leren kennen. Ik heb al wat leuke contacten opgedaan en samen wat voor een ander doen zal het wonen hier alleen nog maar fijner maken! Het werkt dus meerdere kanten op.” Sandra bevestigt dat met een ander mooi voorbeeld: “we hebben hier ook een huurster die nu in een warenhuis werkt, maar graag een carrière in de zorg wil. Dit is natuurlijk de perfecte gelegenheid om te oefenen en haar netwerk uit te breiden. Daar doe je het voor!”